Tornen maar!

 

Heel belangrijk is het "klokken" van de krukas.

Na gebruik van ook langzaamlopers zullen de lagers slijten. Wanneer dit niet gelijk over alle hoofdlagers gebeurd, zal de krukas niet meer netjes in lijn liggen.

Dit kan in het ernstigste geval lijden tot een krukasbreuk, veroorzaakt door de buigkrachten die ontstaan tijdens een omwenteling wanneer de krukas niet in lijn ligt.

 

Krukasklokken is dé manier om een eventuele krukasdoorhanging te constateren.

Men verwijderd hierbij de zuiger en drijstang van de tap die men wilt klokken, en plaatst een speciale speermaat met micrometer tussen de krukwangen.

Vervolgens zit men deze meter op 0, en begint men de krukas handmatig te klokken, waarbij elke 90 graden de meter wordt afgelezen.

 

De maximale waardes waarbij heruitlijning noodzakelijk is, is door J&K Smit in een grafiek uitgezet welke we in het archief hebben.

Cilinder 6 en 5 zitten in het gebied "perfect", maar niet te vroeg juichen want we hebben er nog 4 te gaan!

 

Wanneer de maximale waardes overschreden worden, dienen de hoofdlagers bewerkt te worden zodoende dat de krukas weer in lijn komt te liggen. Dit is vanzelfsprekend een lastige en vooral dure klus. Laten we hopen dat dat ons bespaard zal blijven!

 

Het is overigens niet noodzakelijk de drijfstang en zuiger te trekken voor krukasklokken, maar het is wel zo werkzaam!

Henk van Beest in het carter.
 

De krukas van dit type motor is van 1 stuk hoogwaardig staal vervaardigd. Het glimmende gedeelte is de "tap" waaraan het drijfstanglager bevestigd zit.