Pompen of verzuipen

Verrot

 

We zijn een nieuw project begonnen in de machinekamer. De hoek in de machinekamer waar alle pompen staan wordt aangepakt.

 

Het staalwerk rond de pompen hebben we in het dok controleerd en is goed bevonden, dus in de basis zit het snor.

De bestaande pompen hadden een dramatische achterstand in onderhoud. Met name de zeekoelwaterpomp was een ramp. Om te beginnen stond de motor en pomp 15mm boven elkaar uitgelijnt. Dit hadden we opgelapt door blokjes onder de motor te fabrieken, en vervolgens de motor met een kettingtakel op de fundatie vastgescheurd. Werkte prima zolang het duurde, maar zag er natuurlijk niet uit.

 

De lagerhouders van de pomp, een forse Sihi zijkanaalpomp, waren volledig doorgerot. Geen goed teken voor de rest van de pomp. Hij lekte enorm langs de afdichtingen, waardoor tijdens het varen de machinekamer steeds volstroomde. Hij lekte ca. 1500 liter per dag, zo bleek.

 

We waren vol goede moed begonnen de pomp te demonteren om hem te overhalen.

Dit werd een ramp. Die hele pomp viel letterlijk in onze handen uit elkaar. In de pomp zitten bronzen en gietijzeren onderdelen. Door galvanische corrosie die dan altijd ontstaat, was het ijzer uit het gietijzer volledig "opgelost" en bleek de hele pomp slechts nog maar uit koolstof te bestaan. Dit wordt ook wel "verpotlood" genoemd.

 

Het is een raadsel hoe die pomp nog 1 druppel kon verpompen.

De pomphoek vóór.    vlnr de zoutwaterhydrofoorpomp, zoutkoelwaterpomp en boven elkaar de 2  zoetkoelwaterpompen

 

 Spagettie, en heel veel afsluiters. De blauwe pomp is de reserve zoetkoelwaterpomp, met daaronder de hoofdzoetkoelwaterpomp op gelijkstroom.

Hulp bij nood

 

Dus de originele pomp was niet meer te redden. Onderdelen ervoor kopen is te duur, dus moesten we verder gaan kijken.

Een losse pomp achter de bestaande (tevens doorgerotte) gelijkstroommotor kopen bleek duurder dan de aanschaf van een hele pompset, dus pomp en motor gekoppeld.

Maar het bleef een hoop geld die we moesten betalen.

 

De firma ATH te Almere had een gereviseerde pompset staan met precies de specificatie die we nodig hebben. Als klap op de vuurpijl schonken ze de pomp aan ons!

Hartelijk dank!

 

Nu dit probleem opgelost was, kwam de plasmasnijder weer aan de bak en hebben we de gehele fundatie verwijderd en glad gemaakt. Tevens zijn de gelijkstroommotor en schakelkasten daarvan verwijderd en ook gelijk de inmiddels nutteloos geworden zoutwaterhydrofoorpomp.

We hebben nu weer een beetje overzicht.

 

Nu hebben we dagen bikken in het vooruitzicht om alle roest van de verschillende fundaties te verwijderen, alsmede alle verf van de 5duims roodkoperen leidingen te verwijderen.

Uiteindelijk komt alles weer mooi in de verf, en zullen alle leidingen gepoets worden.

 

En hopelijk geen lekkages meer!

 

Naast het werk aan de pompen wordt ook de koelwaterkoeler uitgewisseld voor de gereviseerde koeler die we van het zusterschip Antares hebben gekregen. Vanzelfsprekend waren we ook hier erg blij mee!

De bestaande koeler is lek, en de staat is uiterst twijfelachtig...

 

 

 

 

   De weer lege fundatieplaat met tijdelijk linksboven geparkeerd de nieuwe zoutkoelwaterpomp.

 

De verticale witte cilinder rechts is de koelwaterkoeler. Ook deze zal worden uitgewisseld met een gereviseerde koeler.

Pomp aangesloten

 

De nieuwe zeekoelwaterpomp staat op het oude plekje.

 

De leidingen waren even passen en meten, maar het paste allemaal prima uiteindelijk. Alles is dikwandig, op de bocht na helaas, die was niet zo snel dikwandig te leveren... Is maar afwachten hoe lang die het vol gaat houden...

 

De pijpen zijn gewoon electrisch gelast met electroden. Acetyleen ging helaas niet, de dikwandige pijp wilde maar niet vloeien. Weer wat geleerd!

 

Het ziet er simpel uit, paar stukjes pijp, maar helaas viel ook dat weer behoorlijk tegen om "even" te maken.

 

Electrisch aansluiten was gelukkig zo klaar, er zat al een starterkast vlakbij van de oude sanitaire hydrofoorpomp, dus dat was makkelijker.

 

Wat rest is alles afwerken, pijpje lassen voor de kabel, schilderen etc.

 

 

Werk hebben is niks...

Dus maar gelijk de pomp geprobeerd. Deed het prima, alles potdicht en pompte enorm veel water door de koeler!

Eventjes athans, we hebben er 5 minuten van kunnen genieten.

Toen barste het onderdeksel van de koelwaterkoeler kapot. De extra druk die de nieuwe pomp leverde was net het laatste druppeltje, zo bleek. Hij is volledig doorgerot. Het houd een keer op, zo blijkt maar weer....

De foto's hiernaast en hieronder spreken voor zich.

We kunnen alleen maar blij zijn dat dat deksel nu was gescheurd, en niet op zee!

Wordt vervolgd!

Pomp aangesloten

Onderdeksel van de koeler.... tja.....

 

 

Flens zo dicht als een pot, dekseltje zelf helaas ietsjes minder....