Figee Haarlem, 2500kg

 

Karakteristiek voor het uiterlijk van de Castor zijn de twee forse jollenkranen, geleverd door Figee te Haarlem.

Aangedreven door de pompen in het hydrauliekhok, werden ze gebruikt om de 4 roei- en motorjollen van het dek te hijsen. Met deze jollen werd vervolgens naar de te beloodsen zeeschepen gevaren om de loodsen af te zetten.

Daar de jollen soms in zeer ruig weer ook veilig aan dek gehesen dienden te worden, was het noodzakelijk dat de kraan een zeer hoge hijssnelheid heeft, zodat de jollen tussen twee golven in opgehesen en neergelaten kon worden.

Leuk detail is het feit dat de kranen hoofdzakelijk net buitenboord stonden gezwaaid, met de jol tegen de verschanzing aan. De treden van de ladder aan de zijkant van de kraan zitten alleen in deze positie boven elkaar.

De jollen die op de Castor stonden zijn helaas verdwenen, maar zeker niet verloren. Deze uiterst degelijke sloepen zijn, zelfs voordat de sloepenrage begon, zeer gewilde scheepjes geworden onder liefhebbers.

Er is zelfs een website met info en actiefoto's gemaakt:

www.loodsjollen.nl

 

 

 

 

 

 

Ze doen het nog!

Onlangs hebben de kranen weer eens moeten werken, na al die jaren van rust.

De reddingssloep "General" in de foto's moest uit het water op een trailer worden gezet.

De kraan had er moeilijk mee, maar toch lukt het om de enorme sloep op de kant te hijsen, en op de trailer!

 

Na weging op een weegbrug bleek dat de sloep 2400kg woog, slechts honderd kilo onder de maximale werklast van de kranen!

Jollenkraan
 

De reddingssloep "General" tussen wal en schip

 

De vliegende "General"

 

Jollenkraan

De kranen worden in het bakje van de kraan zelf bediend middels een tweetal hefbomen, één voor zwenken en één voor hieuwen / vieren

De "General" naast de trailer

De "General" op de trailer

 

2400kg schoon aan de haak

De "General" in de kraan trok de Castor behoorlijk scheef, hoofdzakelijk doordat de bunkertanks onderin het schip leeg zijn