"Koop een boot, werk je dood"

 

De Castor voor restauratie

--- Die uitdrukking lijkt voor de Castor te zijn geschreven..

De restauratie was, nadat de machinekamer weer operationeel was, buitenom aangevangen.

In de jaren van verwaarlozing was er ernstige roest ontstaan aan dek. Ook waren er gaten in het dek gevallen, waardoor hier en daar het interieur onder water had gestaan.

 

Een beetje bikken en over de roest schilderen schiet niet op, het enige wat helpt is met zware luchthamers en naaldhamers de roest aanpakken.

Nog beter zou natuurlijk zandstralen zijn, maar dit was financieel niet haalbaar.

 

Gedurende deze periode lag de Castor in Hendrik-Ido-Ambacht, aan een braakliggend terrein. Dit was noodzakelijk, want luchthamers maken een enorme herrie, wat niet kan in de bewoonde wereld.

De eerste uitdaging was het aanvragen van een walstroomaansluiting op de kant. Dit bleek een bijna onmogelijke opdracht voor Eneco, terwijl er recht voor het schip een trafohuisje stond. Na twee maanden bellen en moeilijkheden hadden we dan toch eindelijk walstroom op de Castor, en konden de werkzaamheden beginnen. In feite waren we blij met deze maanden van rust, want in deze periode kon de bankrekening ook weer wat aangroeien.

We krijgen vaak de vraag waarom we niet gewoon met de generator hadden gedraaid, dit is toch lekker goedkoop? Dit is dus echt een fabeltje, die generator verbruikt alleen al 10 ltr diesel per uur om zichzelf op gang te houden! Daar loop je dus helemaal op leeg, om nog maar te zwijgen van de kosten van slijtage als zo'n kar 12 uur per dag draait.

 

Kauwgom

 

De goten die langs het gehele bovendek lopen bleek een nachtmerrie. Iemand had, vast goedbedoelt, een enorme vracht dakteer in de goten laten lopen, maar dit was gaan scheuren en eronder zat veel roest. Die teer eruit schrapen was verschrikkelijk. Het spul is zo taai als kauwgom bij vorst, en maakt van die lange slierten die overal aan vast plakken.

Die bende is eruit, de roest is weg, maar nu is de goot niet glad meer, waardoor overal vuil ophoopt en water blijft staan. We zijn daarom op zoek naar tips wat we het beste in de goten kunnen gieten zodat ze weer glad worden.

 

Een laatste klus was de naam er weer opschilderen. Het bleek dat de naam in het staal was gebeiteld, waardoor de naam weer in het originele lettertype op de romp staat geschilderd. BB en SB op de kont is overigens de complete naam en toenaam nog leesbaar in beitelschrift:

Castor

Loodswezen

Hoek van Holland

 

Kosten

 

Het restaureren heeft, naast belachelijk veel uren en energie, ook een aanzienlijke hoeveelheid verf gekocht. In totaal was er 250 liter witte lak, 65 liter zwarte lak en 125 liter epoxy primer voor nodig om de Castor er weer mooi uit te laten zien. Om nog maar te zwijgen over de ladingen schuurpapier, rolletjes en kwasten en schilderstape.

Ook de electrarekening was aanzienlijk, omdat we voor het bikken met luchthamers vaak hele dagen de startluchtcompressor aan hadden staan, die een electromotor heeft van 8000Watt.

Doch is dit verreweg de goedkoopste manier om een schip uit de roest te krijgen. Laten stralen en spuiten zou veel en veel duurder uit hebben gevallen.

 

Financiering

Om dit alles te betalen werkten we toen, en nu nog steeds, allebei full-time voor een baas, waarbij elke cent naar materiaal gaat. Het werk hadden we in de avonduren, vrije dagen en weekenden uitgevoerd. Verder hadden we een kerel aangenomen die ons regelmatig hielp, zodat het toch aardig opschoot, maar tegelijk ook nog eens extra kostte.

Elke euro moet een aantal keren worden omgedraaid voor we hem uitgeven. Verder waren we er al snel achter gekomen waar Abraham de mosterd haalde, want als je verf e.d. bij de bouwhandel gaat kopen loop je helemaal leeg.

 

Furieade 2006

Een hele zomer lang zijn we met man en macht de roest te lijf gegaan, en met succes! Net voor aanvang van de Furieade in Maassluis in 2006 waar de Castor bij was uitgenodigd lag ze er weer stralend bij.

 

De Castor voor restauratie

Castor voor restauratie

De trotse naam er weer op!

Castor na restauratie

De Castor tijdens de Furiade