Alle hens aan dek

Het roer om

Na bijna twee jaar zonder financiele hulp van buitenaf te hebben gewerkt aan de restauratie van de Castor, zijn we tot de conclusie gekomen dat we op deze manier ons doel, de Castor weer in 100% originele en degelijke staat terug te brengen, niet kunnen behalen.

Medio eind 2007 is er dan ook een stichting in het leven geroepen, in de hoop dat derden willen helpen ons doel te behalen.

Hulp in de vorm van meewerkende handen, donaties, giften, gunsten of gewoon een schouderklopje en een duim omhoog, alles is meer dan welkom!

 

Hout rot

Veel is er reeds gebeurd, en het grootste gevaar voor Castor's ondergang is reeds verwijderd; roest.

Doch is bijvoorbeeld de staat van het 65mm dikke teakhouten dek bedroevend. Alle naden staan helemaal open, waardoor water tussen de planken komt, met roest onder de planken als gevolg.

Tevens is op sommige plaatsen het dek gaan inwateren, waardoor rotte stukken zijn ontstaan, en het 6mm stalen dek eronder is doorgerot.

Alle naden moeten worden gereinigd, opnieuw gebreeuwd en vervolgens moet bovenop de breeuw een ca. 8mm dikke kitlaag worden aangebracht.

Juist deze kitlaag is heel belangrijk voor de waterdichte afsluiting van het teakhouten dek, maar door het enorme oppervlak van het dek hebben we het over duizenden euro's kit, wat voor ons vooralsnog een onmogelijk bedrag is.

 

Het is erg frustrerend dat we moeten toekijken hoe een verder nog zo gaaf, 60 jaar oud dek gestaag wegrot, zonder dat we er iets aan kunnen doen!

 

En dit is slechts een voorbeeld van zaken waarvan we weten dat ze in zeer slechte staat verkeren, maar we er financieel niets aan kunnen doen...

 

 

Helpende handen

Naast de financiele problemen waar we in verkeren, zitten we erg verlegen om meehelpende vakslui en vrijwilligers.

We hebben gelukkig al goede hulp van een klein aantal enthousiastelingen in de machinekamer, maar om de restauratiewerkzaamheden te verspoedigen zitten we te springen om hulp!

Geintresseerden kunnen zich melden via email: info@loodsboot.eu of telefonisch op 06-50 23 23 20, of kom aan boord aan het Landverhuizersplein te Rotterdam!

 

Bestuur Stichting Castor

  • Mario van Parijs, Rotterdam, voorzitter

  • Eelke Cornelissen, Rotterdam, penningmeester

  • Wil van Parijs, Heijningen, bestuurslid

  • Maarten Taal, Maassluis, bestuurslid

 

Het Doel

Het einddoel is natuurlijk dat de Castor weer volledig in oude glorie wordt hersteld.

Om het publiek mee te laten genieten van het dan zo gracieuze en machtige schip, zullen we streven om de Castor aan zoveel mogelijk relevante evenementen deel te laten nemen, alsmede zal het mogelijk worden voor derden om tijdens een sponsordag de Castor af te huren voor promoties, relaties, partijen etc.

 

De Castor moet varen!

 

Tevens moeten open dagen de Castor nog verder toegankelijk maken voor het Nederlandse publiek, en ze middels de Castor in vol ornaat  tonen dat ze trots kunnen zijn op de Nederlandse Scheepsbouw industrie van heden en weleer!

Teak dek

Teakhout opgelicht door roestend stalen dek eronder

 

 

Teak dek

Volledig doorgerot stuk dek

 

 

 

Verstaging voormast

 De verstaging van de voormast is zeer slecht, en de antennes tussen de masten zijn verdwenen