Alles kapot

Een extensief ventilatiesysteem moet zorgen voor frisse lucht in alle verblijven onderdeks.

Ondermeer 3 axiaal ventilatoren en een grote slakkenhuisventilator zorgen voor geforceerde lucht in elke hut onderdeks.

 

Het betreft een secundair systeem, ofwel je hebt het eigenlijk niet nodig om te kunnen varen, vandaar dat het herstel van deze installaties lang is uitgesteld.

 

Inmiddels is alles vernieuwd, gerepareerd en gemoderniseerd. Nu het allemaal weer werkt is het toch wel erg fijn, een beetje frisse lucht benedendeks.

 

Nou ja, een beetje. Met een totaal vermogen van 7,5kW, in combinatie met 3 frequentieregelaars kunnen we nu kiezen tussen een nauwelijks merkbaar briesje en windkracht 5 onderdeks.

 

 

Frequentieregelaars e.d. gesponsord door

 

Ventilatoren e.d. met korting geleverd door

De oude MK ventilatoren. 100% kapot en doorgerot.

Luchtinlaat scheepsgedeelte. De verf verbergt de meeste roest. Ontzettend lomp en zwaar uitgevoerd, zoals altijd.

 

RVS klaproosters zorgen voor de afsluiting bij brand. Achter de grote inlaat zit een radiator, aangesloten op het CV systeem.

 

De mooie luchthappers werden gestraald. Geen overbodige luxe, want er moesten veel nieuwe stukken in worden gezet daarna.

 

Nabij de handvaten zitten nu 2 vlinderkleppen, waarmee handmatig de inlaten kunnen worden afgesloten bij brand.

 

Ventilatie achterschip, oud en nieuw. De lasdoos hebben we verwijderd, en alle bekabeling loopt nu waterdicht door gebogen koperen leidingen.

 

De paddenstoel bovenop is draaibaar en zorgt daarmee voor afsluiting, wederom bij brand. Uiteraard moesten overal nieuwe flenzen worden gelast, want niks paste op elkaar.

 

De slakkenhuisventilator voor het scheepsgedeelte (van voorschip tot machinekamer)

Dit was een beste klus. Oorspronkelijk zat hier een gelijkstroommotor met voetmontage met een gewicht van 100kg. Een moderne draaistroommotor met flensmontage drijft nu de waaier aan. Rechts bovenin een frequentieregelaar, om traploos de toeren te regelen.


 

 

Nog wel een opmerking.

 

De ventilatiekokers, tientallen meters lang, zaten vol met droog stof welke gedurende 60 jaar daar was opgehoopt.

Wellicht kun je je voorstellen wat er gebeurde toen de ventilatoren eenmaal gingen draaien? Juist, alsof er een paar zakken droog cement in de inlaten werden gegoten!   En dat door het hele schip inderdaad!